Een nieuw samengesteld gezin zorgt voor een bijzondere dynamiek. Beide partners (of slechts één van hen) kunnen (kan) kinderen hebben uit een eerdere relatie waarnaast zij ook samen gemeenschappelijke kinderen kunnen hebben.
Om een goede gezinsdynamiek te bekomen, wensen de partners graag dat de verblijfsregeling van hun eigen kinderen, van hun pluskinderen en deze van eventueel gemeenschappelijke kinderen zoveel als mogelijk op elkaar zijn afgesteld.
Heel begrijpelijk, maar niet altijd gemakkelijk.
Wanneer die harmonie eenmaal is bereikt, kan de ene ouder worden geconfronteerd met het verzoek van de ex-partner om de geldende verblijfsregeling te wijzigen.
Denk hierbij voornamelijk aan zeer jonge kinderen waarbij initieel, gelet op de leeftijd van het kind een 2/2/3 regeling werd overeengekomen, maar waarvan de ene ouder nu een week-weekregeling vraagt.
De wijziging van de verblijfsregeling kan er dan toe leiden dat het kind minder wordt betrokken in de gezinssfeer van het nieuw samengesteld gezin van de ouder die de regeling wenst te behouden.
Door een wijziging kan het voorkomen dat het kind zijn of haar half/plusbroers en zussen minder vaak ziet.
Nochtans bepaalt de wetgever dat minderjarige kinderen het recht hebben om niet te worden gescheiden van hun broers en zussen.
Met de term “broers en zussen” worden de kinderen die samen binnen hetzelfde gezin worden opgevoegd en die een bijzondere affectieve band met elkaar ontwikkelen, aldus half/plusbroers en zussen, gelijkgesteld.
In een recent vonnis van de familierechtbank te Leuven oordeelde de rechter dat een wijziging van de verblijfsregeling niet in het belang van het kind was, daar een wijziging er toe zou leiden dat het minderjarige kind zou worden gescheiden van haar plusbroer- en zus in het gezin van de vader.
Zo zou het minderjarige kind, in de hypothese van een week-weekregeling, enkele dagen bij de vader verblijven zonder de aanwezigheid van de plusbroer- en zus.
De rechtbank wees het verzoek tot wijziging van de verblijfsregeling dan ook af.
Heeft u bijkomende vragen, dan kan u ons steeds contacteren voor een afspraak, hetzij per e-mail via info@advocaten-leuven.be dan wel telefonisch op nummer +32 16 30 14 40.