Wanneer ouders er voor kiezen om een einde te maken aan hun relatie, heeft dit uiteraard ook gevolgen voor de kinderen.
Zij kunnen daarbij opteren om gezamenlijk een regeling uit te werken aangaande de kinderen, dit zowel wat betreft de verblijfsregeling als wat betreft de financiële regeling (zie hiervoor: https://advocaten-leuven.be/opmaatgemaakte-verblijfsregeling-kinderen/).
Evenwel, wanneer de ouders het niet eens geraken zal de familierechtbank hieromtrent een regeling opleggen.
Bij de beraadslaging zal de familierechter altijd oordelen in het belang van het minderjarige kind. Om na te gaan wat in het belang van het minderjarige kind is, zal elke minderjarige boven de twaalf jaar worden uitgenodigd om gehoord te worden. Is het kind jonger dan twaalf, dan kan het worden gehoord indien hierom wordt verzocht.
Dit recht / deze mogelijkheid om als minderjarige gehoord te worden, staat loodrecht tegenover het wettelijke verbod om verklaringen van bloedverwanten in neerdalende lijn bij te brengen tijdens een geding tussen hun bloedverwanten in opgaande lijn.
Het kan daarbij zowel gaan om geschreven verklaringen van het minderjarige kind, als om het bijbrengen van opgenomen en uitgeschreven telefoongesprekken.
De familierechtbank te Leuven oordeelde hieromtrent dat het tegen de familiale openbare orde in gaat om partijen toe te laten verklaringen bij te brengen die opgesteld zouden zijn door hun kinderen, dit in een zaak waarbij er tussen de ouders tegengestelde belangen bestaan.
Mochten dergelijke verklaringen alsnog worden bijgebracht door een van de ouders, dan deze stukken te worden geweerd aangezien het niet onoverkomelijk is dat de kinderen worden ingezet in een poging de eigen belangen tijdens de echtscheidingsprocedure te verdedigen.
Concreet dient er aldus een onderscheid te worden gemaakt tussen het toegelaten verhoor van het minderjarige kind, en het onrechtmatig bijbrengen van verklaringen van kinderen.
Heb je bijkomende vragen over een echtscheidingsprocedure, dan kan u ons steeds contacteren voor een afspraak, hetzij per mail via info@advocaten-leuven.be dan wel telefonisch op nummer +32 16 30 14 40.